Lumea IT

UE vrea sa inregistreze bloggerii ?

Bloggerii, o amenintare la adresa societatii ? Asa par sa creada unii parlamentari europeni, conform unui raport care ar putea duce la aparitia unor reglementari in acest sens.
Raportul, “Despre concentrare si pluralism in media in Uniunea Europeana”, a fost intocmit de Marianne Mikko, membru din partea Estoniei al Parlamentului European si al grupului social-democrat, si a fost votat de catre Comisia pentru Cultura si Educatie, urmand sa fie dezbatut in cadrul Parlamentului European in luna septembrie.
Raportul se refera la mai multe aspecte privind media, precum aplicarea unor legi concurentiale in domeniul media pentru a asigura pluralismul acesteia, dar atinge si situatia bloggurilor si a altor tipuri de media online.
Mikko afirma ca, desi blogosfera “a fost pana acum un loc al bunelor intentii si a fost in general caracterizat de intentii sincere”, exista riscul din ce in ce mai mare ca, pe masura ce bloggingul devine o activitate comuna, acesta sa devina “o sursa de poluare a cyberspatiului”. Ea crede ca, pentru a preveni acest lucru, este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor, a caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice.
Un alt parlamentar european, liberalul german Jorgo Chatzimarkakis, afirma ca “desi bloggerii nu pot fi considerati in mod automat o amenintare (!)”, acestia pot servi intereselor unor “grupuri de presiune sau grupuri profesionale” care pot folosi blogurile pentru a-si transmite mesajele. “Blogurile sunt instrumente puternice si pot reprezenta o forma avansata de lobby, care la randul sau poate fi considerat drept o amenintare”.
Raportul vorbeste si de faptul ca blogurile si media online generata de catre utilizatori, precum site-urile de fotografii si video, ridica probleme legate de etica si de protectia vietii private si pun presiuni asupra jurnalistilor si a altor profesionisti din media. De asemenea, Comisia pentru Cultura considera ca in cazul blogurilor trebuie stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea.
Desi raportul nu are caracter de lege si, chiar daca va fi adoptat de catre Parlamentul European, tot nu poate deveni lege decat la propunerea Comisiei Europene, el a starnit deja controverse majore in diverse tari ale Uniunii Europene, nu si in Romania, intre cei care il vad ca pe o amenintare la adresa libertatii de expresie si cei care cred ca va conferi responsabilitate activitatii de blogging.
In Suedia, tara aflata deja in fierbere dupa adoptarea legii privind supravegherea traficului de date si voce care trece granitele tarii, s-au facut chiar comparatii ale acestor propuneri cu Romania din vremea lui Ceausescu si obligatia celor care detineau masini de scris de a le inregistra pe acestea si de a da autoritatilor mostre de hartie scrisa cu masina respectiva.
(Sursa: European Parliament, euobserver.com, SiliconRepublic)

0 comentarii: